Dupuytren Kontraktürü

Dupuytren kontraktürü avuç içinde görülen bir rahatsızlık olup deri altındaki fibröz tabakanın kısalması ve kalınlaşması sonucunda yapısının bozulması nedeniyle meydana gelen ağrısız bir el deformitesidir. Avuç içinde deri altında sert nodül ve kabarıklık oluşumları ile kendisini gösterir. Bazı hastalarda parmakları avuç içine doğru bükülmüş bir konuma çekebilecek kalın bir kordon oluşur. Bu durum bir veya daha fazla parmağın avuç içine doğru bükülmesine neden olur. 

Parmaklar avuç içine doğru çekildikçe avuç içi
derisi de katlantılar yaparak sertleşir ve etkilenen parmaklar tamamen düzelemez. Durum zamanla giderek kötüleşir.
 




Dupuytren kontraktürü en sık yüzük ve küçük parmakları etkiler. Sıklıkla her iki elde de ortaya çıkar. Bu durum ellerimizi cebimize koymak, eldiven takmak veya el sıkışmak gibi günlük aktiviteleri zorlaştırabilir.

Dupuytren Kontraktürünün Sebepleri
Dupuytren kontraktürünün kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Ancak avuç içi fasyasındaki biyokimyasal değişikliklerin bu rahatsızlığı ortaya çıkardığı düşünülmektedir. Hastalığın etkilediği palmar fasyanın ana işlevi elin kavrama gücünü arttırmaktır

Bu hastalık genellikle 50 yaşın üzerindeki erkeklerde oluşur. Kuzey Avrupa ülkelerinde sık görülmektedir. Aile öyküsü olanlarda, aşırı sigara içenlerde, vücut kitle indeksi normalin altında olan zayıf insanlarda, diyabet, epilepsi, yaşlılık ve alkol bağımlılığı olan kişilerde Dupuytren kontraktürü daha fazla görülmektedir.

Dupuytren Kontraktürünün Bulguları
Dupuytren kontraktürü ilk olarak avuç içi derisinde kalınlaşma veya küçük ve sert nodüllerin oluşması ile başlar. Bu nodüller sıklıkla cilde yapışıktır ve başlangıçta genellikle ağrısızdır. Daha sonra nodüller boyunca bantlar oluşur. Oluşan bantlar bir ya da daha fazla parmağı avuç içine doğru çekmeye başlar. Etkilenen parmaklarda ağrısız, artan hareket açıklığı kaybı meydana gelir.
 
Dupuytren kontraktürü zamanla kişinin nesneleri tutma ve birçok farklı aktivitede elini kullanma becerisini azaltarak yaşam kalitesini etkileyebilir. Hastalığın ileri evresinde kasılmalarla birlikte ağrı, sızı ve kaşıntı hissedilebilir.

Dupuytren Kontraktürünün Tedavisi
Parmakları büzen bantların gelişmediği sadece küçük nodüllerin varlığı durumunda hastalar takip edilir. Parmaklar avuç içine doğru kıvrılmışsa ve fonksiyon kaybı varsa cerrahi tedavi gerekir. 

Ameliyattan amaç elin görünümünü ve fonksiyonunu düzeltmektir. Ameliyatta elin etkilenme derecesine göre birçok farklı cerrahi teknik (Avuç içi fasyasının kısmen ya da tamamen çıkarılması, fasyanın avuç içi cildi ile birlikte çıkarılması) kullanılır. İleri olgularda oluşan cilt defektleri için deri yaması gerekebilir. 

 





Ayrıca tedavide daha az girişimsel yöntemler olan nodül içine steroid enjeksiyonu, perkütan iğne fasyotomisi, iğne aponörotomisi ve enzim enjeksiyonu da uygulanabilir.

Bütün bu işlemlerin sonrasında bazı hastalarda hastalık tekrarlayabilir.