Fleksör Tendon Yaralanmaları

Dirsekten ve önkol seviyesinden başlayıp, gövdeleri önkolun ön yüzünde yer alan kasların kirişleri, bilek ve avuç içi boyunca parmaklara doğru uzanan kordon benzeri yapılardır ve bir nesneyi kavramak veya yumruk yapmak için parmaklarımızı ve başparmağımızı bükmenize olanak tanır. 




A, B: Fleksör tendon anatomisi. Fleksör tendonlar parmaklarımızı büker.

Fleksör tendonların yaralanması, elimizdeki bir veya daha fazla eklemi bükme yeteneğini kaybetmemize neden olabilir.

Fleksör tendon yaralanmaları tipik olarak parmaklarımızın, elimizin, bileğimizin veya önkolumuzun avuç içi tarafındaki bir kesiden kaynaklanır. Ayrıca bazı spor aktiviteleri de fleksör tendon yaralanmalarına neden olabilir. Açık bir yara tendon kesisine neden olabilirken, tendonun ani ve kuvvetli bir şekilde çekilmesi tendon kopmasına neden olabilir. Romatoid artrit gibi bazı hastalıklar da fleksör tendonları zayıflatır ve yırtılmasına neden olur. 

Bir tendon kesilirse veya koparsa, tendonun uçları birbirinden ayrılır ve iki uç arasındaki boşluk nedeniyle tendonun kendi başına iyileşmesi imkansız hale gelir.

Fleksör tendonun kesilmesi sırasında tendona komşu olan ve parmaklara giden sinirler ve kan damarları da hasarlanabilir. Sinir hasarı parmağın bir veya her iki tarafında uyuşmaya, kan damarlarındaki hasar ise parmak dolaşımında bozulmaya neden olabilir. Bu durum acil ameliyat gerektirir.

Bazen fleksör tendonlar kısmen kesilebilir veya yırtılabilir. Kısmi tendon yaralanmasında parmağımızı bükmek hala mümkün olabilir. Ancak kısmi tendon yaralanmaları, parmağın tam olarak bükülmemesine, aşırı ağrıya, hatta hareket sırasında parmağın sıkışmasına veya kilitlenmesine neden olabilir. 

Fleksör Tendon Yaralanmalarında Tanı
Fleksör tendon yaralanmasının en yaygın belirtileri şunlardır:
•    Elde, bilekte veya ön kolun avuç içi tarafında açık yaralanma
•    Parmağın bir veya daha fazla eklemini bükememek, parmağın açık pozisyonda durması

 

 
•    Elinizin avuç içi tarafında parmak boyunca hassasiyet
•    Parmak ucunda uyuşma

Fleksör Tendon Yaralanmalarının Tedavisi
Kopmuş tendon uçları birbirine değmedikçe iyileşemez. Bu nedenle eğer tendon tam olarak kesilmişse ameliyat edilmeden tendonun iyileşmesi mümkün olmaz. Ameliyat mümkün olan en kısa zamanda gerçekleştirilmelidir. Ameliyat ne kadar erken yapılırsa iyileşme o kadar iyi ve hızlı olur.

 

Ameliyat Sonrası Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Ameliyattan sonra özel olarak tasarlanmış ateller ve tendon onarımına özel rehabilitasyon tedavileri uygulanır. 

 

 
Ameliyat sonrası rehabilitasyon programlarına en az 4 ile 6 hafta devam edilmelidir. Rehabilitasyon programının amacı yapışıklıkları önlemek, tendon iyileşmesini kolaylaştırmak, parmak hareketlerinin eskisi gibi olmasını sağlamaktır.