Isırıklar, hayvanların ya da insanların dişleriyle neden olduğu yaralanma biçimidir. Isırık yaralanmaları esas olarak kullanılan elde, bazen de baş ve boyun bölgesinde oluşur. Hayvan ısırıkları genellikle köpek ve kediler tarafından oluşturulur.
Hayvan ısırıklarında esas problem kuduz tehlikesidir. İnsan ısırık yaraları genellikle, yumruk kavgası sırasında bir kişinin yumruğunun başka bir kişinin ağzına ve dişlerine çarpması ile meydana gelir.
Komplikasyonlar ortaya çıkmaması için bu tür yaralara gerekli tıbbi müdahale zamanında yapılmalıdır.
Isırık Yaralanmasında Şikâyetler Nelerdir?
Bu yaralanmalarda özellikle, tendon, eklem, kemik ve damarsal yapılar hasar gördüyse, el, yüz, ayak ve genital bölgeden ısırılma varsa, uygunsuz yara temizliği yapıldıysa ve tıbbi müdahale 12 saatten uzun süre geciktiyse bu durumlar enfeksiyon açısından risk oluşturur. Ayrıca ısırılan kişiye ait; 2 yaş altı ve 50 yaş üstü olmak, eklem protezi ve yapay kalp kapağı varlığı, diyabet, kronik alkolizm, sistemik lupus eritematozus, böbrek yetmezliği, bağışıklık sistemi yetmezliği gibi ek hastalık durumlarında enfeksiyon gelişimi riski artar.
A. Köpek ısırığı
B. Ayı ısırığı
C. İnsan ısırığı
Dişlerin ezmesi veya yırtması ya da batması sonucu oluşan ısırık yaralanmalarında yara etrafında şişlik, ağrı, kötü kokulu ve koyu renkli akıntı ve ateş varsa bu durum yaranın enfekte olduğunun kanıtıdır.
Isırık Yaralanması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Isırık yaralarından sonraki en büyük sorun yara yerinde gelişebilecek enfeksiyondur. Isırık sonucu kaynaklanan olası sorunları en aza indirmenin yolu erken ve uygun tedavidir. Bu nedenle ısırık yaralanmalarında ilk yardım uygulaması çok önemlidir.
Yüzeysel yaralar bol sabunlu sularla veya antiseptik solüsyonlarla yıkanmalı, ölü dokular, hasarlı deri ve kan pıhtısı gibi enfeksiyon kaynağı olabilecek yapılar uzaklaştırılmalı, hayvan ısırıklarında tetanoz ve kuduz aşıları sorgulanmalı ve gerekirse bu aşılar yapılmalı, antibiyotik tedavisine başlanmalı, enfeksiyon bulgularına karşı çok dikkatli olunmalıdır.
Isırık yaralanmalarında genellikle açık yara takibi yapılır. Herhangi bir dikişle kapatma uygulanmaz. Isırık yaralanmasına neden olan hayvan bir süre kuduz olasılığına karşı izlenmelidir.