Tenisçi Dirseği

Tenisçi Dirseği Nedir?
Tenisçi dirseği, dirseğin dış tarafındaki kemik çıkıntısına yapışan kaslardaki küçük yırtıklar, dejenerasyon ve inflamasyona bağlı olarak gelişen bir durumdur. Etkilenen bu kaslar el bileğini ve parmakları kaldıran kaslardır. Tekrarlayan zorlanmalara bağlı olarak gelişen bu duruma tıbbi literatürde lateral epikondilit” adı verilir. En belirgin özelliği dirsek bölgesinde yaşanan ağrıdır. Bu ağrı yukarı doğru kolun üstüne ya da aşağıya ön kola doğru yayılım da gösterebilir. Oluşan küçük yırtıklar ve inflamasyon kaslarda güçsüzlük ve ağrı yapmakta, bu da elin ve kolun kullanılmasına engel olmaktadır.

 


Tenisçi dirseğinde el bileğini yukarı kaldıran kaslar tutulur.

 
Tenisçi Dirseğinin Sebepleri
Lateral epikondilit, ön kolunu zorlayan bütün bireylerde görülebilir. Ana sebepler aşırı kullanma ve travmadır. Tenisçilerin ön kolu zorlaması ve tenisçilerde görülmesi nedeniyle tenisçi dirseği hastalığı adını almıştır. Ancak sadece tenisçilerde görülmez. Bir meslek hastalığı olan tenisçi dirseği sıklıkla 
     •
Tekstil işçilerinde 
     •
Boyacılarda 
     •
İnşaat işçilerinde 
     •
Tamircilerde 
Ev hanımlarında 
Elini aktif kullanan sporcularda ve 
Fazla bilgisayar kullanan kişilerde görülür.
 
Her iki cinste eşit oranda ve en sık 40-50 yaş arası görülür. Sigara ve şişmanlık önemli bir risk faktörüdür.

Tenisçi Dirseği Tanısı
Tenisçi dirseği genellikle aşırı kullanımdan kaynaklanır. Bu nedenle şikâyetlere neden olabilecek mesleki aktivitelerin veya hareketlerin varlığı sorgulanır. Semptomlar yavaş yavaş ortaya çıkma eğilimindedir. Ağrı başlangıçta hafiftir, tekrarlayan hareketlerle şiddetlenir.  Ağrı haftalar ve aylar geçtikçe daha da kötüleşebilir. Belirtiler dinlenirken dahi görülebilir.

Tenisçi dirseğinin belirtileri şunlardır:
     •
Dirseğin dış kısmında el bileğine kadar gidebilen yanma veya ağrı (bu şikayetler geceleri daha da kötüleşebilir)
     •
Çevirme gibi elin ve dirseğin günlük aktivitelerde kullanılması sırasında şiddetli ağrı (kapı tokmağını çevirirken veya tornavida kullanırken)
     •
Bir cisim kaldırma sırasında ağrı
     •
Kolu uzatırken sertlik veya ağrı
Etkilenen bölgeye bastırmakla ağrı hissedilmesi
Lateral epikondil üzerine basmakla ağrı hissedilir.
 
Kavrama gücünün zayıflaması, kol kaslarında güçsüzlük

Tenisçi dirseği olan bir kişide;
Dirsek hafif bükükken el bileğinin yukarıya kaldırılmasına karşı zorlanması ile ağrının artar.      
 

El bileğinin yukarıya kaldırılmasına karşı zorlanması ile ağrının artar.
     •
Ön kolu dirence karşı dışa çevirmekle ağrı olur.
     •
Orta parmağın dirence karşı zorlanması ile ağrı şiddetlenir.
Fizik muayene sonrasında gerekirse 
     •
Röntgen (Artrit veya kırık gibi durumları dışlamak için)
Ultrason
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)
Bilgisayarlı Tomografi (BT)
Elektromiyografi (EMG) istenebilir. 
 
Tedavi
Tenisçi dirseği tedavisinde amaç inflamasyonu ortadan kaldırarak ağrıyı azaltmak ve kavrama kuvvetini artırmaktır. Tenisçi dirseği için cerrahi olmayan ve minimal invaziv tedavi yöntemleri şunlardır:
İstirahat: Tedavi yöntemlerinin başında, ağrı olan bölgeyi dinlendirmek gelir.  İstirahat ile tendonların iyileşmesine zaman tanınır.
Buz tatbiki ve dirsek bandı uygulaması: Soğuk kompres uygulamasıyla beraber dirseğe yerleştirilen bantlarla dirsekten parmaklara ve el bileğine uzanan kas grubunun hareketi kısıtlandırılır.

 •
Nonsteroid antiinflamatuvar ilaç kullanımı: Ağrı ve inflamasyonu hafifletir.
Steroid enjeksiyonları: Enjekte edilebilir kortikosteroidler eklem ağrısını ve iltihabını geçici olarak hafifletir. Aynı bölgeye 3 defadan fazla uygulanmamalıdır.
Trombosit açısından zengin plazma (PRP) tedavisi: Yüksek konsantrasyonda büyüme faktörleri içerdiği düşünülmektedir. Böylece tendon iyileşmesini teorik olarak güçlendirdiğine inanılmaktadır. PRP yöntemi 2-3 defa tekrarlandığında maksimum başarı elde edilir
Ekstrakorporeal şok dalga tedavisi: Epikondilit tedavisinde kullanılan diğer bir yöntemdir. Bu yöntemle zedelenmiş dokuların yeniden damarlanması ve büyüme faktörlerinin salınımının artırılması amaçlanır. 

 

 
 
Fizik tedavi: Fizik tedavi egzersizleri önkol kaslarını güçlendirir. Masaj, ultrason veya diğer kas uyarıcı teknikler ağrının azaltılmasına ve fonksiyonun iyileştirilmesine yardımcı olabilir.
 
Altı ila 12 aylık cerrahi olmayan tedavilerden sonra semptomlar düzelmezse cerrahi tedavi planlanır. Ameliyat tipik olarak hastalıklı bölgenin temizlenmesini ve tendonun yerine dikilmesini içerir. Ameliyattan sonra 3 hafta omuz kol askısı kullanılmalıdır.